Resepi kuah kencur meletop

 Bahan²nya :

Ikan Talapia/keli/pari/ayam dll, yang sesuai
• Segenggam isi kencur
• 3 biji bawang besar
• 8 biji bawang putih
• 10 biji cili padi - nk pedas letak lebih
• Sedikit ikan bilis
• 2 asam keping
• Santan kelapa
• Minyak masak
• Garam
• Gula
• Daun Kencur (hiris²)
Cara²nya ⤵️
1. Kisar@tumbuk bahan-bahan tersebut hingga halus.
2. Masukkan minyak sedikit. Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau wangi. Masukkan asam keping.
3. Bila Santan di masukkan dalam bahan yang ditumis, api hendaklah dalam keadaan kecil supaya tidak pecah santannya dan dikacau² dengan senduk.
4. Bila bahan telah sebati masukkan garam dan gula secukup rasa

Ulasan